Sabda Nabi S.A.W "Sampaikan dari Ku walau pun satu ayat"

Buku Pelawat

Topik Panas

Rabu, April 25, 2012

SIAPA IMAM PERHIMPUNAN BERSIH?

perhimpunan bersih 3.0 Bersih 3.0 : Perhimpunan Bersih Diadakan Sekali Lagi. Wajar Atau Tidak?

Allah berfirman dalam Al Quran saperti berikut yang bermaksud:
“(Yaitu) orang-orang yang mengambil orang-orang kafir menjadi teman-teman penolong dengan meninggalkan orang-orang mukmin. Apakah mereka mencari kekuatan di sisi orang kafir itu? Maka sesungguhnya semua kekuatan kepunyaan Allah”. QS. an-Nisa' (4) : 139“Dan sungguh Allah telah menurunkan kepada kamu di dalam Al Qur'an bahwa apabila kamu mendengar ayat-ayat Allah diingkari dan diperolok-olokkan (oleh orang-orang kafir), maka janganlah kamu duduk beserta mereka, sehingga mereka memasuki pembicaraan yang lain. Karena sesungguhnya (kalau kamu berbuat demikian), tentulah kamu serupa dengan mereka. Sesungguhnya Allah akan mengumpulkan semua orang-orang munafik dan orang-orang kafir di dalam Jahannam”. QS. an-Nisa' (4) : 140


“Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengambil orang-orang kafir menjadi wali dengan meninggalkan orang-orang mukmin. Inginkah kamu mengadakan alasan yang nyata bagi Allah (untuk menyiksamu)?”
QS. an-Nisa' (4) : 144Saya bukan politikus.HIMPUNAN BERSIH dikatakan bukan bermotif politik maka sebab itu saya pun menulis bukan bermotifkan politik tetapi atas rasa tanggung jawab terhadap agama.Saya tidak sanggup melihat agama di perhina dan di pergunakan pula oleh penentangnya.


Semua maklum siapa pemimpin BERSIH.Dia ialah seorang wanita yang bernama Ambiga Sreenevasan.Kita Umat Islam perlu meneliti siapa sebenarnya Datuk Ambiga Sreenevasan sebelum mengikut telunjuknya yang meminta kita mengikut dia mengadakan perhimpunan BERSIH 3.0 pada 28 April ini.


Melayu Islam di Malaysia memang mudah lupa dan harus melihat atau mengimbau kembali sejarah tindak-tanduk Ambiga yang pernah menimbulkan kemarahan kita umat Islam sebelum secara membuta tuli mengikut kehendak dan telunjuknya dalam BERSIH.


Bekas Presiden Majlis Peguam itu adalah orang yang bertanggungjawab menerima memorandum menuntut pelaksanaan Suruhanjaya Antara Agama (IFC) pada 21 Ogos 2001. Majlis Peguam menerima memorandum untuk menuntut pelaksanaan 14 tuntutan IFC .


Lupa kah kita (umat Islam) apa itu IFC (Inter Faith Commission)?
IFC berasal dari IRC (Inter Religion Council ) yang merupakan Suruhanjaya Antara Kepercayaan yang dicadangkan sebagai sebuah badan berkanun yang mempunyai kuasa undang-undang yang boleh mengubah ajaran sesetengah agama (cth: Agama Islam) atas desakan penganut agama lain. IFC berfungsi seakan SUHAKAM yang turut menerima dan melayan aduan berkaitan agama. IFC ditubuhkan oleh Malaysian Consultative Council Of Buddhism, Christianity, Hinduismclip_image001dan Sikhism atau singkatannya MCCBCHS ataupun Majlis Perundingan Malaysia Agama Buddha, Kristian, Hindu dan Sikh melalui memorandum bertarikh 21 Ogos 2001 kepada Majlis Peguam Negara.


Matlamat Penubuhan IFC
IFC ditubuhkan untuk membolehkan mereka meminda beberapa ajaran asas Islam yang boleh merosakkan akidah umat Islam serta lebih berpihak kepada orang bukan Islam.


Ancaman Daripada 14 Tuntutan IFC Terhadap Umat Islam
1.    Seseorang anak yang dilahirkan oleh ibubapa Islam tidak seharusnya secara terus menjadi orang Islam.
   
2.    Orang-orang bukan Islam yang telah memeluk Islam hendaklah diberikan kebebasan untuk kembali ke agama asal mereka(murtad) dan tidak boleh dikenakan tindakan undang-undang.
   
3.    Sebarang kes pertukaran agama orang Islam kepada bukan Islam tidak sepatutnya dikendalikan oleh mahkamah syariah tetapi dikendalikan oleh mahkamah sivil.
   
4.    Tidak perlu dicatatkan di dalam kad pengenalan seseorang Muslim bahawa ia beragama Islam
   
5.    Orang bukan Islam tidak perlu dikehendaki menganut Islam sekiranya ingin berkahwin dengan orang Islam. Orang Islam hendaklah dibenarkan keluar daripada Islam(murtad) sekiranya ingin berkahwin dengan orang bukan Islam tanpa boleh dikenakan tindakan undang-undang.
   
6.    Seseorang atau pasangan suami-isteri yang menukar agamanya dengan memeluk Islam tidak patut diberikan hak penjagaan anak.
   
7.    Orang-orang yang bukan Islam yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan seorang yang memeluk Islam hendaklah diberikan hak menuntut harta pusakanya selepas kematiannya..
   
8.    Kerajaan hendaklah menyediakan dana yang mencukupi untuk membina dan menyelenggara rumah-rumah ibadat orang bukan Islam sebagaimana kerajaan menyediakan dana yang serupa untuk masjid.
   
9.    Orang-orang bukan Islam hendaklah dibenarkan dan tidak boleh dihalang daripada menggunakan perkataan-perkataan suci Islam dalam percakapan dan sebagainya.
   
10.    Bibel dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia  sepatutnya dibenarkan untuk diedarkan kepada umum secara terbuka.
   
11.    Pelajaran agama bukan Islam untuk penganut agama itu hendaklah diajar di semua sekolah.
   
12.    Program-program berunsur Islam dalam bahasa ibunda sesuatu kaum hendaklah ditiadakan. Program  dakwah agama lain selain Islam pula hendaklah dibenarkan untuk disiarkan dalam bahasa ibunda masing-masing.
   
13.    Orang-orang Islam yang membayar zakat tidak sepatutnya dikecualikan daripada membayar cukai pendapatan dan wang hasil zakat sepatutnya digunakan juga untuk keperluan orang-orang bukan Islam.
   
14.    Sepatutnya islam tidak disebut sebagai pilihan pertama masyarakat Malaysia seperti dalam soal pakaian menutup aurat kepada pelajar sekolah.
   

Ancaman Utama IFC terhadap Islam
1.    Membuka ruang seluas-luasnya kepada orang bukan Islam mencampuri Hal Ehwal Agama Islam.
   
2.    Menjadikan undang-undang Allah pertu tunduk kepada norma-norma antarabangsa yang dicipta manusia yang jelas menjejaskan aqidah.
   
3.    Orang-orang Islam bebas melakukan apa saja tanpa batasan.
   
4.    Orang-orang Islam bebas untuk murtad.
   
5.    IFC berhak untuk menentukan status agama seseorang.
   

Sebagai umat Islam yang berpegang teguh kepada ajaran Islam yang disampaikan oleh Nabi Muhammad S.A .W., kita haruslah menentang sekeras-kerasnya IFC yang di pimpin oleh Ambigia. Tiada satu pun agama di dunia ini yang sanggup menerima campurtangan oleh mereka yang bukan penganutnya. Penubuhan IFC pastinya akan menimbulkan ketegangan antara agama.


Dalam kes Lina Joy yang murtad, Ambiga mempertikaikan pelaksanaan hukum syariah di bawah Perkara 121(1A) Perlembagaan Persekutuan dengan menyatakan kebebasan beragama turut termaktub kepada semua penganut agama Islam.


Ambigia turut mengadakan forum mengenai memeluk agama Islam pada 9 Ogos 2008 yang membincang dan mempertikaikan secara terbuka Perkara 121 (1A). Biarpun mendapat bantahan orang Islam, Ambigia dan Majlis Peguam yang diterajui nya terus mencabar umat Islam dengan tetap meneruskan forum itu.


Kini dia juga adalah penyokong dan bermatian matian membela  golongan Lesbian, Gay, Biseksual dan Transeksual (LGBT) yang jelas bertentangan dengan amalan Islam dan manusia bertamaddun.


Tindak tanduk Ambiga memperlihatkan diri beliau sebagai seorang yang berjuang habis habisan agar undang2 Islam dan Islam tidak di laksanakan di Malaysia.


Sikap anti Islam dia sekapal dengan Karpal Singh.Adakah umat Islam sudah lupa atau buat buat lupa tentang cabaran Karpal iaitu "langkah mayat aku sebelum melaksanakan Negara Islam". Hingga hari ini dia masih tetap dengan pendirian nya.Ini terbukti dalam Perjanajian Bersama Anggota Pakatan (PR), PAS di paksa menggugurkan cita cita mereka untuk melaksanakan HUDUD dan NEGRA ISLAM jika mahu terus berada dalam Pakatan.


Sangat menghairankan dan menakjubkan walaupun Ambigia bersikap tersangat anti dan mempermain mainkan hukum Islam namun masih ramai umat Islam termasuk pemimpin pemimpin nya yang tergamak menjadi makmun (pengikut) kepada nya dalam menjayakan cita citanya melalui BERSIH.Megapa jadi begini.Renungankan apa Allah kata tentnag orang kafir saperti ini dalam firmannya yang bermaksud:


“Dan sungguh Allah telah menurunkan kepada kamu di dalam Al Qur'an bahwa apabila kamu mendengar ayat-ayat Allah diingkari dan diperolok-olokkan (oleh orang-orang kafir), maka janganlah kamu duduk beserta mereka, sehingga mereka memasuki pembicaraan yang lain. Karena sesungguhnya (kalau kamu berbuat demikian), tentulah kamu serupa dengan mereka. Sesungguhnya Allah akan mengumpulkan semua orang-orang munafik dan orang-orang kafir di dalam Jahannam”. QS. an-Nisa' (4) : 140


Atas alasan apapun, bagi saya, mereka ini adalah golongan yang tidak ada maruah.Bukan itu sahaja mereka juga mencemar maruah Islam kerana membenarkan diri (sebagai orang Islam) di pergunakan, kerana sanggup menjadi makmun (pengikut) dalam BERSIH kepada kafir yang seorang ini iaitu penentang Islam se Malaysia .Mereka telah meletakan Islam di tempat yang hina iaitu di bawah tapak kaki Ambigia, sebab itu pemimpin pemimpin Islam mudah sahaja terhangguk hangguk dan mengikut sahaja telunjuk dia saperti orang yang sudah kena pukau. 

Mungkin untuk mengaburi mata penyokong penyokong BERSIH yang 99.9 % orang Islam Ambigia telah melantik seorang Islam bernama A Samad Said sebagai pengerusi BERSIH 3.0.Dia tetap “the main player” atau IMAM BERSIH tetapi bermain di belakang tabir.
Wallahu’alam.

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

alhamdulillah...saya sangat sokong hujan tuan..itu yang saya fikirkan selama ini...kenapa tak di sebarkan di laman sosial di facebook, twister dan lain2 lagi.. ini la salah satunya yang dirasakan diri beriman kepada Allah tetapi mengikut telunjuk kafir..sedangkan Allah melaknat orang kafir...tapi orang2 BERSIH menyanjung pemimpin kafir..tidakkan mereka sedar semua ini...bila ditanya kenapa mengikuti BERSIH..ramai menjawab matlamat BERSIH tu yang penting..Walau apa pun matlamat BERSIH selagi dipimpin oleh orang bukan islam...tetap Allah melaknatnya...fikir2kanlah.. suka sangat artikel tuan..terima kasih..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...